Nalepsze danie z owoców morza

Dania z ryb nie są specjalnością kuchni niemieckiej jednak w pewnych rejonach są dosyć popularne. Kraj niemiecki zaopatruje się w owoce morza głównie poprzez połowy na Morzu Północnym oraz Morzy Bałtyckim. Największą popularnością cieszą się głównie śledzie tak marynowane jak i wędzone. Chociaż zupy w Niemczech nie są specjałem szczególnie uwielbianym przyrządza się od czasu do czasu właśnie z ryb.

Podstawą zupy rybnej jest węgorz a także inne owoce morza w tym małże i homary. Szczególnie zachodnie rejony takie jak Nadrenia specjalizują się w daniach rybnych. Wynika to z nieco innego trybu życia, ponieważ w tej części kraju przeważa zamiłowanie do nieco lżejszej kuchni niż na pozostałym obszarze Niemiec. Z pewnością dużą rolę odgrywają tutaj wpływy francuskiej kuchni.

Bardzo typowym daniem dla regionu nadreńskiego jest Mule z Morza Północnego podawane koniecznie z białym winem. Jest to nic innego jak małże duszone z włoszczyzną, doprawiane czosnkiem goździkami oraz zielem angielskim. Szczególnym zainteresowaniem dania rybne cieszą się właśnie na północy Niemiec. Tam też przez cały rok podawane są świeże morskie ryby. W okresie od lipca do czerwca restauracje serwują smakowite, miękkie, soczyste i wręcz rozpływające się w ustach śledzie zwane Matjes. Mogą mieć postać rolmopsów oraz wielu innych dań typowych dla śledzia. Najszybszą przekąską jest kanapka składająca się z kajzerki, podawanej w zasadzie do wszystkiego z odrobiną cebulki, zielonej sałatki i oczywiście śledzika w occie.

Natomiast daniom obiadowym z ryb towarzyszą głównie smażone ziemniaki. Oprócz ryb słonowodnych poławianych w morzu na wschodzie Niemiec znajdują się pokaźne hodowle karpia. Ponadto nasi zachodni sąsiedzi lubują się pstrągach, spożywanych w zasadzie w każdym zakątku Niemiec jak też okoń czerwony czy sielawa. Ta ostatnia podawana jest głównie w postaci wędzonej i pozyskuje się ją z jezior Bodeńskiego, Ammersee oraz Starnberg.

Na wschodzie kraju w Brandenburgii serwowana jest potrawa o nazwie sandacz po hawelsku to jest Havelzander. Jest to ryba zapiekana pod pierzynką z kopru i podawana z ogórkami na ciepło. W ogóle region brandenburski to kraina jezior i cieków wodnych tak więc obecność sporej ilości ryb słodkowodnych różnych gatunków w tamtejszej kuchni nikogo nie dziwi.