Najbardziej znane napoje niemieckie

Kiedy słyszy się hasło napoje niemieckie tylko jedno przychodzi na myśl- piwo. Spożywa się go tam bardzo dużo a i gatunków tego złocistego trunku jest wiele, tak więc każdy może wybrać coś najbardziej odpowiedniego dla siebie. Z całą pewnością trzeba powiedzieć, że jest to napój tradycyjny w Niemczech a co więcej uznany na całym świecie, mający swych wielbicieli także w Polsce.

Wedle uznawanej pierwotnej receptury, wykorzystywanej już od czasów średniowiecznych do produkcji piwa konieczne są 4 składniki chmiel, drożdże, ziarna i woda. Ponadto jego smak jest wyjątkowy dzięki temu, że nie pasteryzuje się go. Zwiększa to znacznie walory smakowe piwa i zarazem sprawia, że jest ono zdrowsze. Być może termin przydatności do spożycia jest krótszy ale tam nikt nie potrzebuje długiego czas na wypicie piwa.

Chmielowy napój wytwarzany tylko i wyłącznie z naturalnych składników jest kwintesencją prawdziwego piwa. Na terenie Niemiec w wielu regionach produkuje się kilkadziesiąt gatunków piwa, z czego najbardziej popularny jest Pilsner z południa, piwo pierwotnie czeskie, natomiast pod koniec XIX w udoskonalone przez niemieckich piwowarów. Ponadto Maibock, Weizenbock, Eisbock odmiany jednego piwa Bock po polsku Koźlak warzone głównie w Monachium, Doppelbock z terenów Bawarii, białe piwo pszeniczne Weissbier także bawarskie, Berliner Weisse, Alt Bier podobno najstarsza odmiana niemieckiego piwa oraz Kölsch z Kolonii.

Co roku Niemcy spożywają ogromne ilości złocistego napoju a zwiększeniu wskaźnika z pewnością przyczynia się słynne święto Oktoberfest. Organizowana jest wtedy ogromna biesiada, której towarzyszy także dobre jedzenie- golonka i biała kiełbasa. Jeśli chodzi o sam sposób podawania piwa to raczej jest on tradycyjny czasami można spotkać się z trunkiem zawierającym mieszaninę coca- coli z piwem, podobno całkiem niezłą.

Jednak piwo to nie jedyny napój ubóstwiany w Niemczech od pewnego czasu zauważa się tendencję wzrostową jeśli chodzi o wino. Podawane jest ono do wielu dań tak w postaci białej jak i czerwonej. W Niemczech są tereny dogodne jeśli chodzi o uprawę winorośli i wytwarzanie smacznego wina, głównie czerwonego oraz win musujących. Wśród nieco mocniejszych trunków znajduje się Obstwasser mający od 45-50% zawartości alkoholu, powstający w wyniku destylacji owoców.